Majstor i Margarita za ljubitelje vrhunske kave, dobre glazbe i dobrog starog Bulgakova

Sve je nekako netipično kad je u pitanju novi šibenski kafić! Na neki način uređen je u klasičnom stilu, drugačije od modernih kafića prepunih bijelih i praznih prostora, i vrlo je ugodan i udoban – prava mala kavana!

Kako i ne bi bio kad ga je dizajnirala Franka Baranović, kad mu je grafički identitet odredio Ante Filipović Grčić, a sve drvodjelske poslove izveli poznati šibenski stolari Boris i Petar Živković, iza kojih i danas stoji, i to u neizmijenjenu obliku, niz najpoznatijih, kultnih šibenskih kafića, prvih koji su se uopće pojavili u tom gradu: “Forum”, “Basket”, “Castello”, “Piano” Zdravka Škendera, “San Antonio” koji je pokrenio Mišo Kovač u Tribunju, restoran “Barun” u Podsolarskom! Nastali su u vrijeme kad se djed Petar vratio iz Pariza s novim majstorskim iskustvima i idejama.

Stolarski dvojac otac su i djed vlasnika kafea „Majstor i Margarita“, Ivana Živkovića – diplomiranog novinara! Zašto iz novinarstva u ugostiteljstvo, zašto „Majstor i Margarita“, zašto izvan strogog središta grada, s milijun zašto dolazimo poznatoj šibenskoj javnoj faci – sada i ugostitelju Žiki…

Uz kavu i piće, razgovor je ugodan, a tome doprinos svakako daje i iznimno topao, zanimljiv i udoban prostor – sav u sivim nijansama, zatim u crvenoj i crnoj boji.

Ivan Živković veliku pažnju, kaže, posvećuje onima koji prvi kontaktiraju s gostima, a to su konobari:
– Izgubila se negdje ta kultura obraćanja konobara gostu, a gost mora osjećati da je poštovan i dobrodošao.

U „Majstoru i Margariti“ ima finih čajeva, dobrih piva i što je najvažnije – dobre kave.
– To je moja kava prve klase, i to iz poznate šibenske pržionice na Podima vlasnika Nina Eraka – pohvalio se Živković.

A što se tiče izbora lokacije – na razmeđu između centra grada i novijih gradskih predjela kakvi su šibenski Vidici, Ivan Živković kaže:
– Iako sam i sam gradski štakor koji vrijeme provodi po kafićima u centru grada, ovdje je presudilo poslovno razmišljanje da se na Vidicima radi cijele godine, a u centru grada, nažalost, samo u sezoni.
Kafe „Majstor i Margarita“ baš nekako odiše potrebom za ćaskanjem, za razgovorom, rijetko je mirno i slobodno, može se reći fino kavansko mjesto, ugodna sjedenja unutra i na terasi.

I još ima dobru priču o „Majstoru i Margariti“ i svemu što za sobom poteže svaka, pa i ovakva, prostorna, kavanska interpretacija toga čuvenog Bulgakovljeva romana.